Bekijk volledige programma

Case Stories

Foodmaker

Zo overtuigt Foodmaker ons met nudging tot gezonder eten

WALK

Lieven, je hebt voor mij mijn leven veranderd, ik snap nu wat ik moet doen.

Onze ambassadeurs begeleiden we met gepersonaliseerde voedingsprogramma’s. Voetballers, hockeyspelers, tennissers, schaatsers, vechtsporters in taekwando, sporters die meedraaien in de top van de wereld en merken wat goede voeding voor hen kan doen. Matthieu van der Poel bijvoorbeeld, de eerste keer dat we een hele tour begeleiden, wint hij die op heroïsche wijze. Of de Belgische komiek Philippe Geubels, hij had een metabolische leeftijd van 47 jaar, deed twee weken onze Back-on-track kuur, toen daalde die in leeftijd naar 37 jaar. Hij zei me: “Lieven, je hebt voor mij mijn leven veranderd, ik snap nu wat ik moet doen.”

TALK

We verbinden alles met elkaar tot een nudgingformule.

Als je gezonde voeding eet, dan zegt uw lichaam: “Dank u wel”, uw geest zegt: “Goed bezig”. Dat is een heel fijne boodschap om te brengen. Die hoeft niet belerend te zijn. Het kan ook leuk zijn. Dat is wel belangrijk. Ik wil een positieve boodschap brengen.
Toen ik begon dacht 4% van de mensen aan gezond eten. Nu denkt 46% bij een maaltijd of snackmoment: Is dit wel gezond? Maar gezond eten doen ze nog niet genoeg. De Belg, die is een Bourgondiër, die wil niet gezond. Er was altijd wel ergens iets. Vandaag zeg ik: ‛Denken jullie maar’. Iedereen begrijpt het belang van gezonde voeding echt wel en het is meer top of mind. Ik ben ervan overtuigd dat mensen nog meer voor hun gezondheid gaan doen en voor de gezonde oplossing kiezen. We verbinden alles met elkaar tot een nudgingformule. We reiken het aan, gelijk het fenomeen dat je iets sneller pakt als het op ooghoogte aanwezig is. De consument die gezond wil eten kan dat op kantoor laten beleveren, ofwel thuis ofwel hij gaat het scheppen in de supermarkt ofwel hij gaat naar een restaurant. We brengen het naar u op welke manier dan ook met altijd dezelfde boodschap: het doet u deugt, u wordt er mentaal beter van en uw lichaam zeker.

Zo hebben we het Back-on-trackconcept gelanceerd, een box met 4 maaltijden met de boodschap: eet die gewoon op en u gaat u beter voelen en o ja, nog een positief effect, je raakt tussen de één en drie kilo kwijt. 60% van de mensen die Back-on-track hebben besteld, blijven bestellen. Dat vinden wij ongelofelijk, die eten drie keer per dag Foodmaker. Voor de crisis was dat niet, dan kwam je toevallig bij Foodmaker. Maar nu is het doelbewust: ik wil Foodmaker en zorg dat het in huis is omdat het me helpt. Het is de next step.

Kringwinkel

Hoe Kringwinkel ons massaal ‘op nieuw geluk’ liet ontdekken.

TALK

Alle producten van Kringwinkel hebben een verhaal, net als iedereen die er werkt.

In Kringwinkel werken meer dan 4500 collega’s die het moeilijker hadden om een job te vinden, om uiteenlopende redenen. Kringwinkel geeft hun passend werk, met de juiste begeleiding, om zo ervaring op te doen en weer perspectief te krijgen.

WALK

Elke Vlaming heeft vorig jaar gemiddeld 5,8 kg meubelen, elektrotoestellen, kledij en vrijetijdsspullen hergebruikt.

Studies hebben aangetoond dat een sterke sociale circulaire economie tot wel 60% van de broeikasuitstoot kan verminderen. Als je weet dat 1 medewerker van Kringwinkel maar liefst 27 ton CO2 per jaar kan besparen, enkel nog maar door het hergebruik van textiel, dan hebben Kringwinkels een enorme maatschappelijke meerwaarde.

Trends: Change the game

TALK

“Praten over duurzaamheid kan ook zonder met het vingertje te zwaaien.”

‘Change the Game’ is sinds twee jaar de baseline van Trends. Het is een positieve slogan, die benadrukt dat Trends verhalen en ideeën wil brengen van ondernemers en specialisten die een positieve impact hebben op onze maatschappij en/of leefomgeving. Er heerst immers veel negativiteit in het debat. Vaak gaat het over de fouten die we maken, de (milieu)schade die we veroorzaken, wat we straks allemaal niet meer zullen kunnen doen, … Trends pleit niet voor een roze bril, want de uitdagingen zijn groot en moeten benoemd worden. Maar door over gamechangers te praten, leren we ook beter te focussen op de oplossingen. Alle verhalen over duurzame ideeën, bedrijven en oplossingen, krijgen in Trends een label ‘change the game’. Dat label geven ze niet zomaar: de Trends-duurzaamheidsspecialist waakt over het correcte gebruik ervan.

WALK

“Trends Impact Awards is onze manier om een steen te verleggen in de rivier.”

Eind november 2022 reikte Trends, samen met een academische partner en een consultant, de allereerste Trends Impact Awards uit. In 6 categorieën (rond ecologische, maar ook rond maatschappelijke thema’s) namen meer dan 100 bedrijven deel en werden er 27 genomineerd voor een impactvol project dat ze hadden ingediend. De academische partner hielp met de ontwikkeling van een future-proof methodologie. De thema’s van de Trends Impact Awards zullen nog vele jaren actueel blijven. De consultant verrichte een audit op alle ingediende projecten. Alle projecten van de genomineerde bedrijven werden voorgesteld in een aparte gids en het zijn stuk voor stuk verhalen waar je blij van wordt. Door impactvolle bedrijven – groot of klein en uit de meest uiteenlopende sectoren – te bekronen met een ernstige, goed doordachte, prestigieuze award verlegt Trends op hun eigen manier een steen in de rivier. Meer aandacht voor dergelijke projecten kan anderen alleen maar inspireren!

River Cleanup: raising local contributions for global urgencies

Our mission: “To free our rivers and riverbanks of waste with helping hands and smart technologies while changing people’s behavior.”

Every year, 11 billion kilograms of plastic pollution ends up in the ocean. A big part of this pollution flows into our oceans via rivers. Our goal is to remove the plastic before it ever arrives.
We believe that educating people, transforming companies, and actively cleaning our rivers are the most effective ways to stop plastic pollution from entering our environment.

For our founder, Thomas, it all started in 2017 with a challenge to pick up trash for only 10 minutes! The moment you pick up someone else’s trash, something changes… you change! You start to see it and realize it’s everywhere! A simple 10 minute cleanup challenge was the start of our mission to clean rivers.

River Cleanup was officially founded in 2019 and rapidly expanded. Now we are active in over 85 countries and have collected over 3.000.000 kgs of river waste, all thanks to our almost 190.000 River Warriors!