Case Stories
Siemens
Hoe een SuSquad medewerkers energie geeft voor duurzaamheid
Siemens is een absolute topper als het om sustainability gaat. Graag lichten ze de case ‘SuSquad’ toe, een initiatief waarmee ze via interne communicatie over sustainability het verschil maken.
Walk & Talk Katrien Valkiers:
WALK
“Bij je medewerkers zit een boel energie en kennis over duurzaamheid. Boor die bron aan: betrek ze in je duurzaamheidsaanpak, en geef ruimte voor verschillende vormen van engagement.”
TALK
“Wij hebben het duurzaamheidsmanagement bewust verweven in ons communicatieteam. Niet om maximaal te kunnen spinnen en greenwashen. Wel om het topic over alle geledingen van het bedrijf heen veel ‘zendtijd’ of ‘air time’ te kunnen geven. Want duurzaamheid vergt volgehouden motiverende én feitelijk correcte communicatie.”
Walk & Talk Sam Deckmyn:
WALK
“Niet elke duurzaamheidsactie moet meteen grote meetbare impact hebben. Bewustzijn, goesting en betrokkenheid zijn ook relevante doelen. Maak voor jezelf duidelijk wat het doel is en meet het succes van je acties daar dan ook op af.”
TALK
“Onze collega’s zijn elke dag bezig met technologie: hen maak je geen blaasjes wijs. Daarom communiceren we eerlijk over waar we staan. Ook over onzekerheden. De feedback die we krijgen is er dan meestal boenk op en versterkt onze aanpak.”
Lidl: transparant, eerlijk en toegankelijk
“Het is een uitdaging om goed en duidelijk te communiceren over duurzaamheid. Een duurzaamheidsrapport wordt vaak als saai gezien. Dit proberen we bij Lidl te challengen met een volledig andere soort van duurzaamheidsrapportering. Transparant, eerlijk en toegankelijk, voor en door onze eigen medewerkers. Het magazine uit 2021 is hiervan een voorbeeld.”
Zeeman: Is ‘zuinig’ ook goed voor de planeet?
Binnenkort meer info.
Close the Gap
Met welk verhaal creëer je als internationale sociale onderneming die de digitale kloof wil overbruggen impact in België én ontwikkelingslanden over de hele wereld?
Close the Gap is een non-profit die de digitale kloof overbrugt door kwalitatieve tweedehands ICT-apparatuur ter beschikking te stellen aan projecten in ontwikkelingslanden. De apparatuur wordt geschonken door bedrijven of overheden in het Noorden, en komt via lokale servicepartners terecht bij geselecteerde non-profitinitiatieven in het Zuiden.
Dankzij donateurs en partners kan Close the Gap ook specifieke software, hardware, financiering en expertise aanbieden op maat van de projecten.
Close the Gap wil vermijden dat het aan veredelde e-waste dumping doet. De capaciteit om afgedankt ICT-materiaal verantwoord te verwerken ontbreekt nog vaak in het Zuiden, waardoor veel van de geschonken apparatuur uiteindelijk op het stort zou belanden. Daarom ontstond uit Close the Gap een andere organisatie: Worldloop wil de negatieve milieu-impact van ICT ongedaan maken door ter plekke verantwoord en zelfbedruipend hergebruik en recyclage van e-waste te organiseren. Worldloop legt de lat daarbij hoog: materialen die een gespecialiseerde verwerking vereisen, worden naar de beste recyclagebedrijven in Europa verscheept.