Bekijk volledige programma

Case Stories

City Pirates

Hoe een voetbaldroom jongeren uit kansarmoede kan halen.

TALK

Andere sociale projecten hebben moeite om jongeren te bereiken, wij niet.

In veel gevallen is het de droom om profvoetballer te worden die de jongeren naar ons project leidt waardoor wij onze sociale werking kunnen verrichten maar wij zijn er vooral voor diegenen die geen profvoetballer zullen worden. We leren hen dat er belangrijkere zaken zijn in het leven dan voetbal.

WALK

Een piraat als Burgemeester van Antwerpen, dat is de droom.

We willen met City Pirates pionier zijn om een omgeving te creëren waar het lukt om met elkaar te leven en om elkaar te begrijpen. Ik hoop dat er een paar piraten profvoetballer worden, maar ook docent of maatschappelijk werker.

Dopper

TALK

“De missie is hier echt de baas, in alles wat we doen.”

Impact maken is leidend in alles wat we doen, wij zijn 100% gefocust op onze missie. Elke verkochte fles, elke campagne, elke slok water brengt ons dichter bij onze visie: een wereld met kristalheldere wateren. Waar plasticvervuiling iets uit het verleden is en waar iedereen over de hele wereld toegang heeft tot schoon drinkwater. Dat werkt alleen als iedereen – van de directie tot elke medewerker – dat belangrijk vindt.

WALK

“Een te sterke focus op duurzaamheid kan mensen afschrikken.”

Ingesleten gewoontegedrag – zoals het kopen van flessenwater – kan het beste worden veranderd door het gewenste gedrag zelf te vergemakkelijken en de ervaring te verbeteren, in plaats van mensen te overtuigen van het belang van verandering. Met een te sterke focus op duurzaamheid riskeer je dat je de doelgroep die daar geen interesse in heeft afschrikt. Dat is het inzicht waarop we het afgelopen jaar inspeelden. We organiseerden een bewustwordingscampagne, Mijn kraan is jouw kraan, waarbij mensen en bedrijven hun kraan beschikbaar stellen voor mensen om hun fles onderweg te hervullen. We besloten alle openbare watertappunten op Google Maps vindbaar te maken, en lanceerden de Dopper Water Tap: een kraan die de gebruiker druppelsgewijs positieve emotionele triggers aanreikt om blijvende gedragsverandering te versnellen.

Albert Heijn: RamAHdan at home

Ram-AH-dan van Albert Heijn België laat zien hoe zakelijke groei en waardencommunicatie samen een positieve som vormen.

Libelle: Dappere Meisjes

Een kinderboek met 50 sprookjes waarin evenveel dappere Belgische vrouwen de hoofdrol spelen

Het kinderboek ‘Er was eens een dapper meisje’ van Karen Hellemans bevat 50 sprookjesverhalen met evenveel Belgische vrouwen in de hoofdrol. Ze baseerde haar 50 sprookjes verhalen op het levensverhaal van evenveel Belgische rolmodellen, zoals tv-presentatrice Paula Semer, nieuwsanker Fatma Taspinar, journaliste Greet Dekeyser, radiopresentatrice Siska Schoeters, Hoofd van Europol Catherine De Bolle, wafelbakster Moeder Siska, stuntvrouw Hélène Dutrieu, bierbrouwster Rosa Merckx, auteur Pascale Naessens, fotografe Lieve Blanquaert, illustratrice Fatinha Ramos, musicalster Vera Mann, sopraan Astrid Stockman, auteur Kristien Hemmerechts, zangeres Axelle Red, dichter Esohe Weyden, comedienne Serine Ayari, DJ Zohra, sprintster Kim Gevaert, basketster Ann Wauters, voetbalster Imke Courtois, wielrenster Griet Hoet, eigenaar van JBC Ann Claes, politica Zuhal Demir, brillenontwerpster Eline De Munck, politica Hilde Crevits, fotomodel Romy Schlimbach, weervrouw Jill Peeters, voormalig rector VUB Caroline Pauwels …

Karen: “Kinderen worden meer geïnspireerd door mensen van hier, dicht bij hen, in plaats van door Michelle Obama uit het verre Amerika of Coco Chanel uit Frankrijk. Waarom niet het straffe verhaal vertellen van onze Jill Peeters die strijdt voor het klimaat of voetbalster Imke Courtois? Zulke vrouwen zijn super als rolmodel voor kleine meisjes.”

Met het boek wil ze kinderen aansporen om groter en minder genderstereotiep over hun toekomst te dromen. En dat is nodig, want een enquête die Libelle naar aanleiding van het boekdebuut voerde bij meer dan 2000 volwassenen en hun (klein)kinderen, bevestigt dat kinderen nog altijd stereotiep over hun toekomst dromen.

Er werd aan kinderen gevraagd om aan te geven welke beroepen voor zowel jongens of meisjes geschikt zijn (los van wat ze zelf wilden worden). Uit de antwoorden blijkt dat kinderen meer genderneutraal denken naarmate ze ouder worden. Maar vooral jongens vinden bepaalde beroepen toch nog altijd meer voor jongens dan voor meisjes. Meisjes zien zichzelf later als leerkracht, dierenarts, danseres of dokter. Jongens worden graag politieman, brandweerman, game developer of topsporter. Meer dan een derde van de kinderen haalt inspiratie voor wat ze willen worden uit zijn of haar nabije omgeving – bij mama, papa, familie of vrienden.